Logga in

Please enter your email below and we will send you a new password.

Sign in with

Other Login
läser in...

RBA, RDTA, RTA, RDA.. Vad betyder allt detta egentligen?


Lär dig mer om olika typer av rba
RBA är en förkortning för Rebuildable Atomizer och är ett samlingsnamn för olika typer av tanks som använder coils du snurrar själv. Det finns även clearomizers som använder en separat RBA-del, de kan även använda färdiga coils. En coil byggs genom att en tråd snurras, där du sedan trär bomull igenom. Det finns även färdigsnurrade att köpa. Ämnar du bygga en coil för watt-läge använder du Kanthal A1, söker du temperaturreglerande egenskaper använder du en tråd gjord av exempelvis rostfritt stål (Stainless Steel, SS), Nickel (Ni) eller Titan (Ti).


« Gå tillbaka till vanliga produktfrågor.

Vilka typer av RBA finns?

RDA, Rebuildable Dripping Atomizer:

Till en RDA bygger du egna coils, den har ingen tank utan e-juice droppas direkt på coilen. Du tar några bloss, när bomullen är torr droppar du mer e-juice. En RDA har ofta ett stort byggdäck som rymmer stora coils, rikligt luftflöde och används för den som vill ha mycket ånga. Kallas dripper-


RDTA, Rebuildable Dripping Tank Atomizer:

Namnet till trots så är detta ingen dripper (RDA) utan en RDTA är en RTA med ett byggdäck stort som en RDA. Det innebär att du får det bästa av två världar: Du kan bygga stora avancerade coils, samtidigt som du får en tank.


RTA, Rebuildable Tank Atomizer:

En RTA kallas många gånger för RBA vilket är felaktigt, en RTA är en RBA-typ. En RTA har en tank likt en clearomizer men coilen bygger du alltid själv. En RTA används av de som är ute efter de allra bästa smakerna, har ofta mindre luftflöde och ett mindre byggdäck än en RDA. Vissa nyare RTA har dock stora byggdäck och kan rymma stora coil builds.


Vad behövs, hur bygger jag en coil till RBA och hur räknar jag ut ohmen?

Att bygga egna coils till RBA är något av det roligaste som finns. I början är det inte enkelt men som med allt annat så ger övning färdighet, och bygga egna coils är inget undantag. För att komma igång behöver du en del verktyg och tillbehör och det absolut enklaste är att köpa ett DIY Kit från Coil Master, där får du allt du behöver.

Coil Master - DIY Kit V3
Köp DIY Kit V3 från Coil Master här.

Hur ska du veta hur många varv du ska snurra din coil? Detta räknar du enkelt ut på exempelvis sajten Steam Engine, Android-apparna Vape Tool eller Vaper’s Toolbox, eller liknande appar till Apples produkter. Sök på coil build, vape eller ohm i Google Play eller App Store.

När det väl kommer till själva snurrandet av coilen rekommenderar vi att du följer guider på Youtube till punkt och pricka. Nedan länkar vi en video från RiP Trippers som visar hur du kommer igång med att bygga dina egna coils.

Hur får jag stora moln?

Om du är ute efter att blåsa stora moln så är det ett par saker du ska tänka på. Först och främst är detta inget du ska ge dig på om du är nybörjare, endast för avancerade användare.

Tråd: Vilken tråd som helst fungerar, Ni200 är dock den tråd med kortast rampup time (innan coilen glöder). Köp tråd här.
Färdigsnurrade coils: Vill du inte snurra egna coils, låt experterna göra jobbet. Köp färdigsnurrade coils här.
Batterier: Endast batterier med 30 Ampere. Köp 30a-batterier här.
E-juice: Använd så hög VG som möjligt, gärna 100% VG. Köp e-juice här.
Mod: Mekanisk mod som leder ström bra, ex Limitless, eller en reglerbar mod upp till 200W. Köp mods här.

När det kommer till builden så finns det precis hur mycket som helst att välja på, sök på Youtube efter ”cloud chase coil build” så får du upp ett enormt antal videos att utgå ifrån. Din ohm vill du ha låg, oftast mellan 0.10-0.15ohm.

I de bägge videosen nedan kan du se RiP Trippers Cloud Chasing 101 del 1 & del 2:
Hur vet jag vilken coil jag vill ha?

Först och främst behöver du säkerställa vilka begränsningar din mod har:
Vilken är den lägsta ohmen din mod klarar av?
Vilka typer av trådar är den kompatibel med? Kanthal, Titan, Rostfritt Stål, Titan, Nickel, Nichrome?

RBA coils från esmokes.se

Sedan ska du fråga dig själv:
Vad du är ute efter? Vill du köra vanliga coils, eller temperaturkontroll (TC)? Är det kraftiga smaker du vill åt? Då bör du satsa på en coil med lite högre ohm, dual coil brukar vara lämpligt. Är det ångan du är ute efter? Då vill du ha så låg ohm som möjligt, kanske en clapton coil på låg ohm.

Coils till RBA finns dels färdigsnurrade men det vanligaste är att du snurrar dina egna med en tråd som du sedan trär bomull igenom. Tänk på att Kanthal används för watt-läge, även Rostfritt Stål/Stainless Steel (SS) fungerar i watt-läge på nyare mods medan trådar som Nichrome, Nickel och Titan används uteslutande för TC.

Vad ska jag börja med då? Snurrar du dina egna coils brukar de flesta börja med det enklaste, och successivt avancera. Sök på valfri coil typ + build på Youtube för att hitta guider, exempelvis: single micro coil build. Följ guiderna till punkt och pricka så bygger du egna coils i ett nafs.

Vad är en Clapton coil?

En Clapton coil liknar en tjock gitarrtråd, därav namnet, och är en coil som kan användas både till RBA och clearomizer. Till skillnad från en traditionell coil som använder sig av en rakt snurrad tråd, består en Clapton av flera trådar: En tjockare axial tråd, och en tunnare tråd lindad runt den tjockare tråden, från början till slut.

Vad är en clapton coil?

Fördelen med en Clapton över en traditionell coil är att en Clapton har en större ytarea, på samma längd. En större ytarea ger mer kontakt med e-juice vilket i sin tur förstärker smakerna och ger mer ånga då coilen har möjlighet att förånga mer e-juice. En Clapton coil finns både som färdig coil till RBA och clearomizer, men även på rulle för den som vill snurra själv. Klicka här för att se alla våra claptons.

Videon nedan visar hur du själv snurrar en Clapton:


Färdiga coils, vad finns det att välja på?

Faktum är att det finns en uppsjö av olika typer att välja på. Clearomizers har allt från single (1st), dual (2st), triple (3st), quad (4st) och nuförtiden även clapton coils som är två olika Kanthal-trådar snurrade runt varandra för att öka ytan som bränner e-juice/bomull för att maximera smak och ånga. Valet faller helt på vad du är ute efter.