Logga in

Please enter your email below and we will send you a new password.

Sign in with

Other Login
läser in...

Lär dig mer om batterier och batterisäkerhet

Lär dig mer om batteri och batterisäkerhet till e-cigaretter
Alla e-cigaretter använder batterier av någon form, vissa vapes har inbyggda batterier medan andra använder externa. Fördelen att välja en e-ciggmod med externa batterier (vanligen av typ 18650) är att du kan byta ut dem när de slitits ut. Köper du ett startpaket eller en mod med inbyggda batterier så behöver du kassera hela e-cigaretten eller moden när batteriet har dött. Lär dig här det viktigaste om batterisäkerhet och varför det är absolut a och o när du vejpar. Sen kan du självklart köpa 18350/18650 och 26650-batterier till schyssta priser på esmokes.se

« Gå tillbaka till vanliga produktfrågor

Om ohms lag, ampere & 18650-batterier

Är du en av alla som bygger coils hej vilt utan att ha nån riktig koll på hur mycket ditt batteri egentligen belastas? Då vill vi slå ett slag för Steam Engines uträknare för ohms lag som du hittar på www.steam-engine.org. Kalkylatorn är enkelt uppbyggd för att du på ett busenkelt sätt ska kunna räkna ut hur mycket ett batteri belastas genom att mata in ohm och watt.

Du matar in följande uppgifter:
- Fält #1: Önskad ohm på din build
- Fält #4: Vilken watt du tänkt köra på.
- I fält #3 ser du sedan hur många ampere den setupen belastar batteriet med.

Med denna kalkylator är batterisäkerhet en enkel match, och kommer hjälpa dig i valet av batteri och huruvida du bör satsa på ampere eller mAh. Om du tänkt bygga under 0.25ohm rekommenderar vi alltid ett 30A-batteri som VTC4, allt annat vore tjänstefel. Bygg heller inte under 0.15ohm om du inte är säker på vad du gör, det finns väldigt liten anledning till det.

Exempel på hur relationen ohm och watt fungerar i kombination med ditt batteris ampere:
Exempel #1: Ett bygge på 0.15ohm belastar ett batteri med 20A redan vid 60w, medan du klarar dig upp till 135W med ett 30A-batteri.
Exempel #2: Ett bygge på 0.25ohm belastar ett batteri med 15A vid 60w, 20A vid 100W, medan du behöver överskrida 200W för att komma upp till 30A.
Exempel #3: Ett bygge på 0.4ohm belastar ett batteri med 12A vid 60W, 15A vid 100W och för att komma upp i 30A behöver du landa på 360W.

Utöver Steam Engine finns även en mängd appar till din smart phone, sök i app store eller play efter coil build, ohms law eller ohm calculator.Vilket batteri jag ska välja till min mod?

När det kommer till ampere (A) och 18650-batterier så handlar valet om huruvida du snurrar egna coils, eller använder färdiga coils. Ett batteri med högre Ampere (A) har oftast lägre mAh (milliAmpere Hours, Laddningskapacitet) och behöver därför laddas oftare, så vad ska du välja?

En tumregel:
30A: Du snurrar coilen själv, ohm mellan 0.15-0.30ohm. Rekommenderas för avancerade byggen.
20A: Färdiga coils, eller så snurrar du coilen själv men kör med ohm över 0.30ohm. Avancerade byggen rekommenderas inte för de här batterierna.
15A: Färdiga coils endast, och då med ohm på 0.50 eller högre.

Är du fortfarande osäker på vilket batteri som du bör använda, kontakta oss, rådfråga en vän eller hör dig för på ett forum.


Hur lång tid tar det att ladda mitt 18650-batteri?

Hur snabbt ditt batteri laddas beror dels på vilken mängd ström som tillförs, batteriets kapacitet samt dess storlek (mAh).

Laddtiden är beroende på antalet batterier som laddas och om du laddar ditt batteri via en separat batteriladdare eller Micro-USB på moden. Men räkna med 4 timmar i runda slängar om du laddar i en separat laddare. Laddar du via Micro-USB kan du räkna minst 3 timmar per batteri.

Det går inte att säga exakt hur lång tid ett batteri tar att ladda, men det kommer du märka efter ett par laddcykler.

Vad är ett gift/parat batteri? Och varför ska jag använda det?

När du använder en mod med fler än ett batteri är det viktigt att de är gifta. Det innebär att du använder två batterier av samma märke, samma kemi, som är köpta tillsammans, använda och laddade tillsammans. Så länge du använder gifta batterier så åldras de tillsammans vilket innebär att dess interna kemiska balans förändras likadant. 

Mitt batteri/mod startar inte, hur aktiverar jag det?

Ditt batteri/mod har en smart funktion som kallas ”5-click-on-off”. Det innebär att du kan stänga av din enhet genom att trycka fem gånger snabbt på knappen. Tryck sedan fem gånger igen så aktiveras batteriet/moden. Denna funktion hjälper dig att undvika standby-läget som drar onödig ström, det förhindrar även ofrivillig aktivering i fickan eller resväskan.

Varför blinkar mitt eGo-batteri?

När batteriet blinkar dess vackra ljus är det batteriets krets sätt att säga att det finns ett problem.

Kontrollera följande:
- Kan batteriet vara avstängt? Tryck 5 gånger på knappen för att aktivera det.
- Om det fortfarande blinkar kan det behöva laddas.
- Har du vejpat för länge? Alla batterier stängs av efter ett förbestämt antal sekunders användande.
- Om inget av ovanstående tips gör susen, är batteriets nästa anhalt batteriholken.