✓ Snabb frakt ✓ Klarna & Swish

ToppbetygGoogle & Facebook

Mina Sidor

Tips från coachen

Hjälp

Våra osociala medier

Norsk?

For å sjekke ut med Klarna til Norge, må du velge NOK som valuta.



Allmänt om e-cigaretter och nikotin

Det finns så mycket att lära sig kring e-cigaretter, inte bara det tekniska utan också allt runtomkring. Här diskuterar vi huruvida man kan sluta röka cigg med e-cigaretter, om e-cigaretter är säkert, hur man reser med e-cigaretter och om nikotin är lika farligt som cigaretter, eller mer som en kopp kaffe.

vad är nikotin

Allmänt om e-cigaretter

Här svarar vi på de mest frekventa frågorna vi får generellt kring e-cigaretter och allt däromkring.

Om e-cigaretter är en helt ny värld för dig så är det absolut bästa att börja med ett komplett startpaket. Det finns en uppsjö av olika sådana, och vi länkar ogärna specifika paket eftersom det släpps konstant nya modeller. De allra flesta startpaket som kommer ut på marknaden använder så kallade sub ohm clearomizers vilket innebär att de använder en coil på låg ohm vilket i sin tur innebär att det är bra krut i bössan med rika smaker och kraftig ånga. För de som inte är intresserade av stora moln finns det MTL-startpaket (Mun-Till-Lunga) där krutet snarare läggs på smaker och lägre effekt. Säkerställ även om ditt startpaket ifall ditt batteri har inbyggda batterier, om det använder separat batterier köper du dom vid sidan av.

e-cigarett nybörjare

 

Köp traditionella startpaket 

E-juice: Utöver e-cigarett och batterier så behöver du även vätska, som köps separat. Till de allra flesta moderna startpaket rekommenderar vi max 70% VG och mellan 3-6mg nikotinstyrka, för en bra upplevelse och känsla.Nya e-cigaretter använder i regel sub ohm coils som har en kraftigare effekt än äldre enheter, vilket medför att du får i dig mer nikotin och behöver därför en lägre styrka. Om du kör på en äldre eller enklare modell mer anpassade för MTL kan du leta dig uppåt 12-18mg nikotinstyrka.

köpa e-juice

Shortfill: Om du vill komma lite billigare undan så kan du köpa en shortfill, som är en nikotinfri e-juice. Till en shortfill tillsätter du en nikotinbas om du önskar din vätska nikotinbaserad. Utöver vanliga shortfills finns det också MTL-shortfills som endast består av essenser, de spär du sedan med shot och kan uppnå 12mg nikotinstyrka.

Köpa shortfill

I USA insjuknade under sommaren 2019 tiotusentals och runt 2000 avled. Under en otroligt lång tid speglade media dödsfallen som att folk hade vejpat som vanligt, det var inte förrän slutet på 2019 som media började rapportera vad som egentligen hände. Under tiden tog vår bransch en enorm smäll globalt och korrupta regeringar världen över tog tillfället i akt och stiftade den ena förbudslagen efter den andra.

De här personerna hade inte vejpat vanlig e-juice utan på svarta marknaden köpt e-juice med THC, alltså det aktiva ämnet i cannabis. Denna vätska har sedan mot all logik blandats med Vitamin E, vilket är komplett livsfarligt. Både THC och Vitamin E är olagliga tillsatser i e-juice. Personerna bakom denna produktionen av olagliga produkter bör riskera livstids fängelse för vållande till kroppsskada och vållande till annans död i otaliga fall.

Vitamin E, livsfarligt att vejpa
Vitamin E har tillsatts för att göra THC mer lösligt med e-juice, THC blandar inte ut sig bra nog uppenbarligen. I vanlig e-juice är alla ämnen lösliga, och det finns alltså inget behov att tillsätta Vitamin E (eller liknande ämnen). Problemet är att Vitamin E omvandlas inte till ånga, utan till en olja. En olja som i stort sett klibbar fast i lungorna, och orsakar skada. Det är dessa skador som nu uppdagar sig.

England: “Vape on”
Som respons på händelserna i USA konstaterade Public Health England offentligt att e-cigaretter fortfarande är “a fraction of the risk of smoking”. Vidare säger Martin Dockrell som är chef på Public Health England att “A full investigation is not yet available but we’ve heard reports that most of these cases were linked to people using illicit vaping fluid bought on the streets or homemade, some containing cannabis products, like THC, or synthetic cannabinoids, like Spice. Unlike the US, all e-cigarette products in the UK are tightly regulated for quality and safety.”

Det är väldigt individuellt, men ja. De allra flesta du ser som vejpar har tidigare varit rökare, för många har e-cigaretter varit det enda som fungerat för dem. Det finns otaliga vetenskapliga studier som ställt olika metoder för att sluta röka mot varandra, e-cigaretter står som vinnare i alla.

Det som gör e-cigaretter så effektivt för att sluta röka är att du får behålla vanan, och det beroenframkallande, men i sammahanget harmlösa, nikotinet. Samtidigt som din kropp får behålla nikotinet har den möjlighet att rensa ut de tusentals gifter cigaretterna släpat in i din kropp. Utan att behöva få abstinens har du utan att ens märkt det slutat röka. En månad eller två in i vejpandet är det sen dags att trappa ner nikotinet för att slutligen lägga ner även e-cigaretten.

Vi rekommenderar att du pratar med folk på sociala medier, eller i din direkta omgivningar, och hör hur deras erfarenheter ser ut. Det viktigaste är att en e-cigarett inte innehåller någon tjära, cancerogena ämnen och det finns inget som heter andrahandsånga som kan skada personer i din omgivning. En e-cigarett innehåller endast smakämnen, vatten och nikotin.

Kontakta oss om du behöver hjälp att välja din första e-cigarett.

Englands motsvarighet till vårt Läkemedelsverk, Public Health England (PHE) fastslog i en studie som publicerades sensommaren 2015 att e-cigaretter är cirka 95% mindre skadligt än rökning av traditionella cigaretter. Denna studie är globalt erkänd som tillförlitlig och blivit lite av ett referensverk att länka till när frågor gällande e-cigaretter och säkerhet kommer på tal.

Är e-cigaretter farligt?

Studien menar att det inte finns några som helst bevis på att e-cigaretter skulle agera som en inkörsport till rökning, varken för barn eller icke-rökare. Av Englands 3 miljoner vejpare är i stort sett alla före detta rökare som lyckats sluta röka med hjälp av e-cigaretter. PHE uppmanar alla övriga rökare att även dem byta till e-cigaretter då det visats vara effektivt. Englands regerings myndighet för folkhälsa skulle aldrig göra ett sådant uttalande om de inte var säkra på sin sak, därför känner vi oss trygga med att referera till denna artikel.

I samma studie påvisas även att 50% av Englands befolkning tror att e-cigaretter är minst lika skadligt som cigaretter och menar att ”Problemet är att människor fortfarande tror att e-cigaretter är minst lika skadliga, vilket hindrar miljoner rökare från att sluta röka med hjälp av e-cigaretter.”. Vidare konstaterar studien att ”Rökning är Englands mördare nummer ett, e-cigaretter är inte helt riskfria men i jämförelse med rökning visar all forskning på att e-cigaretter endast utgör en bråkdel av hälsofaran.”.

Läs studien ”E-cigarettes: an evidence update” i sin helhet här.

Får jag ta med e-cigaretter på flyget?
Det får du absolut, du måste dock ha all din hårdvara i handbagaget eller på dig (hårdvara får aldrig checkas in). Som vanligt gäller 100ml per flaska (totalt 1000ml) i försluten 1000ml genomskinlig påse i handbagaget eller på dig, har du mer e-juice måste du checka in det. Ta gärna med dig egna e-juicer om du leta e-juice när du landat

Hur packar jag bäst?
Det optimala är att förvara allt i en skyddsväska i stil med Kbag från Coil Master som är en vadderad väska med remmar så allt kan spännas fast. En gammal kameraväska eller liknande vadderad väska fungerar också såklart. Tänk på att det är viktigt att du reser säkert, förvara dina batterier i en skyddslåda (battery case) under hela resan.

Kommer min e-cigg att läcka på grund av förändrat lufttryck i kabinen?
Absolut, om du inte tänker efter före. Eftersom lufttrycket i kabinen förändras under flyget kan vätska expanderas (och få flaska/tank att läcka) bör du tänka före efter:

Ta inte med fulla flaskor e-juice, det måste finnas utrymme för vätskan att expandera.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Förvara e-juice i en försluten plastpåse.
  • Fyll inte på din tank innan du flyga.
  • Har du e-juice i din tank på flyget så stäng luftflödet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kan jag checka in min hårdvara i bagaget, måste jag ha det i handbagaget?
Nej, det tillåter inga flygbolag. Det har förekommit att batterier i e-cigaretter har börjat brinna i bagageutrymmet och av den anledningen kräver alla flygbolag att e-cigaretter tas i handbagaget, batterier i synnerhet.

Vad säger SAS, Norwegian, easyJet osv. om e-cigaretter?
Det är en bra fråga, alla bolag har olika policys så vi rekommenderar dig till att läsa vad det flygbolag som du ska resa med har för policy. Det som samtliga bolag har gemensamt är att hårdvara måste vara i handbagaget.

Klicka nedan för att läsa mer vad respektive flygbolag har för policy kring e-cigaretter:

Bör jag stänga av min e-cigarett på flyget?
Det kan vara en god idé, du vill inte ha en e-cigarett som av nån anledning fyrar av i fickan eller i väskan. För att vara på den säkra sidan se till att plocka ut batterierna och transportera dom i en skyddslåda.

I vilka länder är det olagligt att vejpa?
Många frågor oss om det verkligen är olagligt att vejpa i Thailand, och tyvärr är det väldigt olagligt. Det finns väldigt trista historier om både böter och fängelsestraff, så ta inte med din e-cigarett till Thailand. Det finns också många andra länder som också har förbjudit e-cigaretter, läs igen denna lista över länder med förbud mot e-cigaretter innan du åker.

Får jag vejpa på planet, eller på toaletten?
Nej det får du inte, det kan medföra samma konsekvenser som om du skulle rökt en cigarett. Du får inte heller vejpa på toaletten, tänk på att detektorerna där inte bara reagerar på röken från en cigarett utan på förändringar i luften. Larmet kan utlösas av hårspray och torrschampo, så du kan absolut utlösa röklarmet genom att vejpa.

Ja det finns det absolut, och väldigt mycket dessutom. För att kunna hålla länkarna aktuella väljer vi att helt sonika hänvisa till den Svenska organisationen för vejpare som eSmokes.se vart med och startat, och är en del av. Se Vape Swedens samling av länkar till relevanta och nya forskningsartiklar.

Under många år var marknaden för e-cigaretter i Sverige helt oreglerad. 1/1 2018 kom Tobacco Product Directive, TPD i folkmun, som reglerade marknaden med dunder och brak. I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som är den myndighet som skall se till att TPD efterföljs, Konsumentverket ser till att regler kring marknadsföring sköts och Kemikalieinspektionen sätter krav kring nikotin.

1 januari 2018 infördes TPD som är en förkortning av Tobacco Product Directive, vilket är en lag som reglerar försäljning och marknadsföring av e-cigaretter. I TPD finns flertalet krav på nikotinbaserad e-juice som storlek (10ml) och nikotinstyrka (20mg), men nikotinfria e-juicer var undantagna TPD. Tills 2018 såldes nikotinbaserade e-juicer vanligen i 50-100ml, vilket inte längre var möjligt efter TPD.

Detta reglerar TPD:

  • TPD gäller alla delar av e-cigaretter som innehåller eller kan innehålla nikotin.
  • Nikotinfria e-juicer och basvätskor samt essenser omfattas ej av TPD.
  • Max volym för e-juiceflaskor med nikotin: 10ml.
  • Max nikotinstyrka 20mg/ml.
  • Max volym för pods/tanks: Ingen (första versionerna av TPD hade begränsning på 2ml).
  • Tankar, patroner och flaskor skall vara barnsäkra, påfyllning skall kunna ske utan läckage och behållarna skall vara skyddade mot skada.
  • Produkter skall ha en bipacksedel med information enligt direktivet. Flaskor och förfyllda patroner/tankar skall ha en innehållsförteckning och en lagstadgad varningstext.
  • E-cigaretter måste registreras hos myndigheterna sex månader innan de får släppas för försäljning. För att godkännas skall detaljerad information om innehåll, utsläppstester och toxikologisk information bifogas.
  • Mottagande myndighet får ta ut en avgift för registreringen.
  • Betald reklam/marknadsföring för e-cigaretter är inte tillåten.

Nope, det får du inte. Sedan 1 juli 2019 omfattas e-cigaretter av det nya rökförbudet på allmän plats.

Allmän plats omfattar:

  • Uteserveringar
  • Entréer till rökfria lokaler
  • Alla utrymme som allmänheten har tillträde till

Med det sagt går det ju att vara mer eller mindre diskret med sin e-cigarett. Stealth vape någon?

Nej.

Professor Judith Zelikoff, från New York University i USA, har lett en studie i effekterna på nyfödda när deras gravida mödrar har vejpat e-cigaretter. Hennes studier visar att det inte är säkert, och således avråder vi även från att vejpa under graviditeten.

Här nedan följer ett översatt utdrag på vad artikeln fastslår:
”Den grundläggande svaret skulle vara att inte röka eller vejpa något när du är gravid eller ammar eller till och med efter det att barnet är fött, för att inte riskera en omedelbar eller framtida hälsa ditt barn. Det ofödda och barn utgör en population som är särskilt utsatta för effekterna av giftiga ämnen, ännu mer så än vuxna. Våra toxikologiska studier som utförts i laboratoriet undersökte effekterna av ånga från e-cigarett som exponerat barnet under graviditeten och strax efter födseln. Baserat på våra resultat som visade omfattande genförändringar i hjärnan och även hyperaktivitet hos vissa mödrar, skulle jag säga att det är inte säkert att vejpa under denna kritiska utvecklingstid som graviditeten innebär.”

Allmänt om nikotin

Våra tankar kring de vanliga missuppfattningar som finns kring nikotin, och de riktiga faktan kring dem.

Nikotin är en kemisk förening som kommer från tobak. När du vejpar absorberas nikotinet genom väggarna i lungarnas luftsäcker, träder in i blodomloppet där det cirkulerar i hela kroppen och reser till hjärnan där det passerar blod-hjärnbarriären. När nikotinet kommit till hjärnan aktiverar den receptorer som kallas kolinergiska receptorer. Nikotin är mycket beroendeframkallande vilket leder till att din kropp kräver att du använder nikotin regelbundet, om du inte gör det kommer din kropp känna av abstinens.

Nikotin kan utvinnas på två sätt och det ena sättet är det traditionella viset, från en tobaksplanta. Nikotin kan också tas fram på syntetisk väg, något som blir vanligare inom vår branch. Nikotin finns även i andra växter (potatis, tomater och äggplanta) men där är nikotinhalten så låg att ämnet inte har någon effekt. I det medicinska samhället är den allmänna uppfattningen att nikotin medför få hälsorisker. International Agency for Cancer Research har visat att nikotinet exempelvis inte orsakar cancer vilket många tror. Detta är en förlegad uppfattning som grundar sig i okunskap och tron att det farliga i en cigarett är nikotinet.

Snarare är det tjära, formaldehyd, kolmonoxid, arsenik och de över 8000 andra ämnen i tobaksrök som är riktigt farliga. Av de 8000 ämnena är runt 250 kända för att vara direkt skadliga för rökaren samt de människor som befinner sig i dess närhet. Av de 250 ämnena är det dessutom vetenskapligt bevisat att närmare 60 är cancerframkallande. Det finns alltså 60 (SEXTIO) ämnen i en cigarett som kan ge cancer. Det finns då även 60 ämnen som kan utveckla cancer inte bara i dig, utan även i dina barn, din partner och andra personer som du håller kära.

För ytterligare läsning och forskning om nikotin:

1177: Rökning och snusning (Svenska)
New England Journal of Medicine: A Randomized Trial of E-Cigarettes versus Nicotine-Replacement Therapy (Engelska)
Svenska Dagbladet: Studie – E-cigaretter bättre än plåster och tuggummi (Svenska, om studien ovan)
Cancer Research UK: E-cigarette safety (Engelska)
Treatobacco: Nicotine vs tobacco smoke (Engelska)

E-cigaretter är inte ofarliga. Men de är mycket bättre än alternativet, hela 95% bättre enligt Englands motsvarighet till vårt Svenska Läkemedelsverket som kallas Public Health England. Läs deras rapport som också pratar om hur hälften av den Engelska befolkningen ändock tror att e-cigaretter är lika farliga som cigaretter. Poängen som vi fortsätter att ta upp är att e-cigaretter, helt säkert, är ett mycket hälsosammare alternativ jämfört med vanliga cigaretter.

Vi kommer alltid att framhäva fördelen med nikotin när det handlar om att sluta röka vanliga cigaretter. Oavsett om det kan vara nikotinplåster, nikotingummi eller e-cigarett. Vi har kunder som rökt 2 paket cigaretter om dagen och försökt sluta röka i 10 år med alla tillgängliga produkter. Ingenting har fungerat. Men samma sekund som de tar sin första puff på en e-cigarett, med nikotin, har de slutat röka. De lyckas sluta röka för att en e-cigarett ersätter behovet och vanan samtidigt som den stillar nikotinbegäret medan kroppen under tiden börjar rensa ut allt skit cigaretten dragit in.

Nikotin eller inte, beslutet är ditt. Läs mer om det, ta inte någons ord för det. Inte ens vårt. Gör din egen forskning om du känner dig skeptisk. Du kan dock ta vårt ord när det gäller detta – sluta röka. Du kommer att må bättre. Det kan vi garantera. Kontakta oss om du har frågor kring nikotin som du inte fått svar av i denna artikeln.

Den viktigaste effekten av koffein är på adenosinreceptorer och nikotin påverkar acetylkolinreceptorer i hjärnan. Nikotin orsakar avkoppling medan koffein gör dig alert. Trots att koffein och nikotin är stimulerande medel är de inte samma sak. De kan förklaras som lika, men de kan också förklaras som väldigt olika. Oavsett den enskildes hållning, detta argument bör aldrig användas för att övertyga människor att börja använda nikotin eftersom det är ofarligt.

I vårt arbete har vi hört argument för att jämföra nikotin med koffein. Detta kan betraktas både som korrekt men också felaktigt, beroende på hur långt i ämnet man involverar sig själva. Det finns uppenbara likheter – både nikotin och koffein är stimulanter. Båda påskyndar hjärtfrekvensen och ökar kognitiv funktion. Båda är beroendeframkallande.

Nikotinet i sig är ett beroendeframkallande gift som påverkar hjärnan så du känner ett sug efter det. Nikotinet ger ett fysiologiskt beroende som gör att du får abstinensbesvär om din kropp avsaknar ämnet, det är nikotinet som gör att du vill ta en cigarett till. Genom att byta till nikotinplåster, e-cigaretter eller liknande så minskar därmed suget efter cigaretter. Nikotinet tas upp i blodet via slemhinnorna i munnen, luftvägarna och näsan för att sedan nå ut till blodkärlen. Viktigt här är att poängtera att nikotinet åker förbi moderkakan, och allt som åker förbi där tas upp i fostrets blod. Rök inte när du är gravid, eller för den sakens skull använd inte någon annan produkt med nikotin.

Nikotin kan orsaka kräkningar och kramper ifall en väldigt stor dos intas. En rökare får i sig ungefär 1mg nikotin på en cigarett, en vejpare ungefär lika mycket medan en snus innehåller runt 10mg (dock tas bara 10-20% upp genom slemhinnorna i munnen). För att nikotin skall vara dödligt skall ungefär 60mg intas, vilket kanske inte är omöjligt men väldigt väldigt svårt. Följderna av tillförseln av nikotin i kroppen är främst beroendet, kroppens belöningssystem kickar in och dopaminet sprids i kroppen. Nickokick. Andra följer är att blodkärlen i huden dras samman, musklernas blodkärl vidgas och pulsen samt blodtrycket stiger.

Nikotinet i sig är ett beroendeframkallande gift som påverkar hjärnan så du känner ett sug efter det. Nikotinet ger ett fysiologiskt beroende som gör att du får abstinensbesvär om din kropp avsaknar ämnet, det är nikotinet som gör att du vill ta en cigarett till. Genom att byta till nikotinplåster, e-cigaretter eller liknande så minskar därmed suget efter cigaretter. Nikotinet tas upp i blodet via slemhinnorna i munnen, luftvägarna och näsan för att sedan nå ut till blodkärlen. Viktigt här är att poängtera att nikotinet åker förbi moderkakan, och allt som åker förbi där tas upp i fostrets blod. Rök inte när du är gravid, eller för den sakens skull använd inte någon annan produkt med nikotin.

Nikotin kan orsaka kräkningar och kramper ifall en väldigt stor dos intas. En rökare får i sig ungefär 1mg nikotin på en cigarett, en vejpare ungefär lika mycket medan en snus innehåller runt 10mg (dock tas bara 10-20% upp genom slemhinnorna i munnen). För att nikotin skall vara dödligt skall ungefär 60mg intas, vilket kanske inte är omöjligt men väldigt väldigt svårt. Följderna av tillförseln av nikotin i kroppen är främst beroendet, kroppens belöningssystem kickar in och dopaminet sprids i kroppen. Nickokick. Andra följer är att blodkärlen i huden dras samman, musklernas blodkärl vidgas och pulsen samt blodtrycket stiger.

Den missuppfattning vi oftast stöter på är att nikotin uppfattas som synonymt med tobak, och är därför väldigt farligt. Eftersom nikotinets skadliga effekter är en vanlig missuppfattning är det viktigt att vi pratar om just nikotin. Något värt att nämna är att nikotin aldrig innehåller tobak, varken i e-cigaretter eller andra nikotinprodukter för rökavvänjning.

Den andra vanliga missuppfattningen om nikotin som används i e-cigaretter är att just det nikotinet inte har testats tillräckligt, och är minst lika dåligt som nikotin från vanliga cigaretter. Och det är fel, helt enkelt för att e-juice som används i e-cigaretter innehåller Propylenglykol och Vegetabiliskt Glycerin, smakessenser samt nikotin. Medan en cigarett innehåller tusentals kemikalier tjära, arsenik och annat direkt livsfarligt.

När det kommer till skadligheten med cigarretter är förbränningen (med eld) som är det verkligt skadliga, det är då de riktigt farliga kemikalierna frigörs. Det finns, av tobaksbranschen, utvecklade hybrider av e-cigaretter där en riktig cigarett används ihop med ett batteri som förångar (istället för förbränning) tobaken. Rökaren får då i sig ånga från cigaretten istället för rök, och eftersom förbränning inte sker är det betydligt säkrare än en vanlig cigarett. När det kommer till bruket av nikotin har användare av e-cigaretter, till skillnad från rökare, möjligheten att trappa ner sitt bruk av nikotin. En vanlig metod vid övergången från cigaretter till e-cigaretter är användning av hög nikotinstyrka, som under en tidsperiod successivt trappas av. I en e-cigarett sker ingen förbränning.

Den tredje och sista missuppfattningen är att nikotin orsakar cancer. Eftersom vanliga cigaretter innehåller många cancerframkallande ämnen (se ovan) är en vanlig allmän uppfattning att nikotin också är cancerogent. Forskning har visat att det är helt fel, nikotin orsakar inte cancer.

Snabb frakt från 29kr

Eller köp online & hämta i butik

Öppet köp i 14 dagar

Returnera online eller i butik

Lång erfarenhet i branschen

9 år senare har vi koll på läget.

Klarna eller Swish

Alla betalsätt är alltid gratis

Wishlist 0
Continue Shopping