Sign in

Please enter your email below and we will send you a new password.

Sign in with

Other Login
Loading...

Tanks och coils - hur fungerar dem egentligen?


Vad är en tank och coil?
Tanken är den del på e-cigaretten som håller e-juice, som i sin tur hettas upp av en coil. Coilen är den del på din tank som är en förbrukningsvara, till slut orkar den inte hetta upp mer e-juice, och då är det dags att byta.

Något som förlänger en coils livslängd men som många missar är att primea den, läs mer om det nedan.


« Gå tillbaka till vanliga produktfrågor.

Hur byter jag coilen till min tank?

När det är dags att byta coilen på din tank så är det lika enkelt som att byta strumpor, nästan iaf..

Gör så här:
1. Ta isär tanken
2. Skruva loss den befintliga coilen och kasta den
3. Primea den nya coilen
4. Skruva fast den nya coilen
5. Skruva ihop tanken igen
6. Fyll tanken med e-juiceNär du installerat din nya coil så låter du den stå och dra till sig e-juice i en halvtimme, en process som kallas att primea coilen. Sedan tar du några kraftiga bloss utan att aktivera förångaren följt av några puffar på låg watt. Öka på watten successivt, ta några bloss och vänta några minuter. Stegra watten successivt tills du nått den önskade watten.Hur fyller jag på min tank?

Det finns två olika sätt att fylla på din tank beroende på vilken modell du använder.

Hur byter jag coil?

De som fylls från toppen:
De allra flesta clearomizers som finns på marknaden idag är toppfyllda, vilket innebär att de fylls med e-juice från toppen. Fördelarna med toppfyllning är att du ej behöver avlägsna den från ditt batteri/mod för att fylla på, risken för kontakt med vätskan är mindre och det är en enklare/smidigare process då du bara skruvar loss tankens övre del.

De som fylls från botten:
Detta gäller framförallt de lite äldra tanksen, eller de som är av enklare karaktär. Du skruvar först av tanken från ditt batteri/mod för att sedan när tanken är fri skruva loss tankens undre del. Sen fyller du tanken, skruvar på botten igen och slutligen tillbaka på ditt batteri/mod.Vad är en tank/clearomizer? Och vad är en sub ohm tank?

Tanken är den delen som håller e-juice, och den består av två delar:
- En behållare som håller vätska (e-juice)
- En coil (förbrännare/spole) som hettar upp vätskan så ånga bildas. 

Vad är en e-cigarett tank?
Tanken på bilden är en Crown 3 från Uwell, köp den här.

Tanken skruvas på ett batteri eller en mod som med hjälp av ett batteri aktiverar coilen (som u hettar upp vätskan). En sub ohm tank använder en coil med låg ohm (under 1ohm = sub) och producerar inte bara utmärkta smaker utan även ofta mycket mer ånga än en traditionell tank.

När är det dags att byta coil på min tank?

Färdiga coils är den delen på en clearomizer som är förbrukningsvara och håller vanligen 2-4v beroende på hur mycket du använder den, och med vilken e-juice. När smak och/eller ånga minskar är det dags att byta coil.Om du inte byter coil/bomull tillräckligt ofta, kommer bomullen brännas. Och att filtrera dina fina, och troligen inte så billiga e-juicer, genom bränd bomull är ingen bra investering.
Köp coils till din tank
Vad är en coil (förbrännare/spole)?

En e-cigarett består av ett batteri/ mod och en tank som har en coil i sig. Coilen är den delen som hettar upp vätskan så att ånga bildas.

Vad är en coil?

Traditionella tanks använder färdigsnurrade coils, som du köper och helt enkelt skruvar i själv. E-juicer med tillsatser som färgämnen och sötningsmedel bränner coilen snabbast och när smaken och/eller ångan minskar är det vanligen dags att byta coilen.. Många tanks erbjuder även en så kallad RBA-bas, som du kan använda om du vill använda egensnurrade coils som annars enbart används till RBA.

- Köp coils till din tank
- Köp RBA-baser till din tank


Vad betyder det att primea (grunda) coilen till en clearomizer?

När du köpt en ny clearomizer, eller ska ersätta din befintliga coil med en ny är det viktigt att du förbereder coilen på bästa sätt. Gör du inte det finns den en överhängande risk att din coil inte kommer fungera optimalt, bomullen kan brännas, smakerna försämras men framförallt kommer livslängden förkortas avsevärt.Steg för steg hur du primear din coil (eller kolla på videon ovan):
- Ta din nya coil, droppa e-juice på bomullen genom alla coilens ingångar du ser (det kan finnas fler) så att bomullen är riktigt blöt.
- Repetera om bomullen sugit åt sig mycket, eller om du droppat för lite e-juice.
- Om du har blött bomullen så pass att det droppar e-juice ur coilen, så kan du blåsa igenom coilen för att få bort överflödig e-juice.
- Sätt coilen i basen.
- Fyll tanken.
- Skruva ihop tanken med basen + coilen.
- Låt coilen suga åt sig e-juicen i en halvtimme.

När coilen är primead börjar du låg en låg effekt, och ökar successivt tills du nått den önskvärda nivån:
- Först tar du ett par långa puffar utan att trycka på knappen, då kommer e-juicen flöda in i den bomull som eventuellt inte blivit blött.
- Vänta 5 minuter.
- Börja på en låg watt, ta några puffar.
- Öka med 10%, ta några puffar till.
- Fortsätt öka watten steg för steg, tills du nått den watt du vill nå.