Sign in

Please enter your email below and we will send you a new password.

Sign in with

Other Login
Loading...

Generell information om e-cigaretter och de vanligaste frågorna vi får

Generell information om e-cigaretter och de vanligaste frågorna vi får

E-cigaretter, e-cigg, elektroniska cigaretter, vejp eller vape uppfanns så tidigt som 2003 och marknaden har expanderat osannolikt snabbt sen dess. Nu kanske du som läser detta ska köpa ditt första startpaket, ska du köpa din e-cigg i Sverige eller importera? Kanske är du ute efter ett billigt startpaket, eller en avancerad e-cigarett för du har vejpat länge? Oavsett behov finns det en ecigg för alla, det gäller bara att veta vad man vill ha.

Vi får många frågor om att resa med e-cigaretter, om dom är farliga, om en kan vejpa under graviditeten och om det går att sluta röka med e-cigaretter. På denna sida försöker vi besvara det allra vanligaste frågorna vi får om e-cigaretter.


« Gå tillbaka till vanliga produktfrågor

Vad är en e-cigarett?

En e-cigarett består av ett batteri eller en mod + en clearomizer/tank. En clearomizer består av två delar: En behållare som håller vätska (e-juice) och en coil (förbrännare) som hettar upp vätskan så att ånga bildas. En sub ohm clearomizer använder en coil med låg ohm (under 1ohm = sub) och producerar utöver bra smaker även mycket mer ånga än en traditionell clearomizer.

Coilen är den delen på en clearomizer som är förbrukningsvara och håller vanligen 2-4v beroende på hur mycket du använder den, och med vilken e-juice. När smak och/eller ånga minskar är det vanligen dags att byta coil. När du sedan trycker på ditt batteri/mods manuella knapp så hettas coilen upp, och ånga bildas.

Delar av en e-cigarett

Ovan är delarna på en äldre typ av e-cigarett, de nyare modellerna är vanligen lite större, men principen är densamma.

Vad är TPD?

TPD betyder Tobacco Product Directive och är ett tobaksdirektiv som EU tagit fram och som EU:s medlemsländer implementerade 1/6 2017 och verkställdes 1/1 2018.

De nya reglerna innebor följande förändringar:
- TPD gäller alla delar av e-cigaretter som innehåller eller kan innehålla nikotin.
- Nikotinfria e-juicer och basvätskor samt essenser omfattas ej av TPD.
- Max volym för e-juiceflaskor med nikotin: 10ml.
- Max volym för pods/tanks: 2ml.
- Max nikotinstyrka 20mg/ml.
- Tankar, patroner och flaskor skall vara barnsäkra, påfyllning skall kunna ske utan läckage och behållarna skall vara skyddade mot skada.
- Produkter skall ha en bipacksedel med information enligt direktivet. Flaskor och förfyllda patroner/tankar skall ha en innehållsförteckning och en lagstadgad varningstext.
- E-cigaretter måste registreras hos myndigheterna sex månader innan de får släppas för försäljning. För att godkännas skall detaljerad information om innehåll, utsläppstester och toxikologisk information bifogas.
- Mottagande myndighet får ta ut en avgift för registreringen.
- Betald reklam/marknadsföring för e-cigaretter är inte tillåten.

Var kan jag prata med andra vejpare?

Vi är många som vill dela med oss av våra tankar och funderingar, och diskutera nya produkter. Det finns i skrivande stund i Sverige inga oberoende forum utan de flesta diskussioner förs på Facebook.

Svenska grupper på Facebook:
Vape Fam Sverige: Diskussion kring e-cigaretter i allmänhet
Vape Fam Sverige Second Hand: Försäljning av e-cigaretter och e-juice
Svenska RBA Gruppen: Diskussion kring RBA
#driplyfe: Diskussion kring RBA
Svenska DIY E-juice Gruppen: Diskussion kring DIY e-juice
eSmokes.se: Vår egen Facebooksida

Finns det någon forskning på e-cigaretter?

Ja det finns det absolut, och väldigt mycket dessutom. För att kunna hålla länkarna aktuella väljer vi att helt sonika hänvisa till den Svenska organisationen för vejpare som eSmokes.se vart med och startat, och är en del av. 

Vape Swedens samling av länkar till relevanta och nya forskningsartiklar: http://vsw.se/forskning/

Vilken e-cigarett ska jag välja som nybörjare?

Om e-cigaretter är en helt ny värld för dig så är det absolut bästa att börja med ett komplett startpaket. Det finns en uppsjö av olika sådana, och vi länkar ogärna specifika paketeftersom det släpps konstant nya modeller..

De allra flesta startpaket som kommer ut på marknaden använder så kallade sub ohm clearomizers vilket innebär att de använder en coil på låg ohm vilket i sin tur innebär att det är bra krut i bössan med rika smaker och kraftig ånga. Säkerställ om ditt startpaket ifall ditt batteri har inbyggda batterier, om det använder separat batterier köper du dom vid sidan av.

Köp startpaket här

Utöver e-cigarett och batterier så behöver du även vätska, som köps separat. Till de allra flesta moderna startpaket rekommenderar vi max 70% VG och mellan 3-6mg nikotinstyrka, för en bra upplevelse och känsla. Nya e-cigaretter använder i regel sub ohm coils som har en kraftigare effekt än äldre enheter, vilket medför att du får i dig mer nikotin och behöver därför en lägre styrka. 

Detta gäller även om du uppgraderar från en äldre e-cigarett och har sedan tidigare e-juice med 12/18/24mg nikotin, då behöver du även komplettera med e-juice som har en lägre nikotinstyrka. Känner du däremot att du vill ha det starkare kan du absolut prova 12mg, eller ännu starkare.

Köp nikotinbaserad e-juice här

Om du vill komma lite billigare undan så kan du istället för e-juice köpa stora flaskor nikotinfria smaker som kallas shortfills, där tillsätter du ditt nikotin själv genom att hälla i en s.k. nikotinshot.

Köp nikotinfria shortfills här 
Köp nikotinshots här

Är e-cigaretter farliga?

Englands motsvarighet till vårt Läkemedelsverk, Public Health England (PHE) fastslog i en studie som publicerades sensommaren 2015 att e-cigaretter är cirka 95% mindre skadligt än rökning av traditionella cigaretter. Denna studie är globalt erkänd som tillförlitlig och blivit lite av ett referensverk att länka till när frågor gällande e-cigaretter och säkerhet kommer på tal.

Studien menar att det inte finns några som helst bevis på att e-cigaretter skulle agera som en inkörsport till rökning, varken för barn eller icke-rökare.  Av Englands 3 miljoner vejpare är i stort sett alla före detta rökare som lyckats sluta röka med hjälp av e-cigaretter. PHE uppmanar alla övriga rökare att även dem byta till e-cigaretter då det visats vara effektivt. Englands regerings myndighet för folkhälsa skulle aldrig göra ett sådant uttalande om de inte var säkra på sin sak, därför känner vi oss trygga med att referera till denna artikel.

Vaping is 95% safer than cigarettes

I samma studie påvisas även att 50% av Englands befolkning tror att e-cigaretter är minst lika skadligt som cigaretter och menar att ”Problemet är att människor fortfarande tror att e-cigaretter är minst lika skadliga, vilket hindrar miljoner rökare från att sluta röka med hjälp av e-cigaretter.”. Vidare konstaterar studien att ”Rökning är Englands mördare nummer ett, e-cigaretter är inte helt riskfria men i jämförelse med rökning visar all forskning på att e-cigaretter endast utgör en bråkdel av hälsofaran.”.

Läs artikeln ”E-cigarettes: an evidence update” i sin helhet här: https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update.

Är det säkert att vejpa när jag är gravid?

Nej.

Professor Judith Zelikoff, från New York University i USA, har lett en studie i effekterna på nyfödda när deras gravida mödrar har vejpat e-cigaretter. Hennes studier visar att det inte är säkert, och således avråder vi även från att vejpa under graviditeten.

Är det säkert att vejpa när jag är gravid?

Här nedan följer ett översatt utdrag på vad artikeln fastslår:
”Den grundläggande svaret skulle vara att inte röka eller vejpa något när du är gravid eller ammar eller till och med efter det att barnet är fött, för att inte riskera en omedelbar eller framtida hälsa ditt barn. Det ofödda och barn utgör en population som är särskilt utsatta för effekterna av giftiga ämnen, ännu mer så än vuxna. Våra toxikologiska studier som utförts i laboratoriet undersökte effekterna av ånga från e-cigarett som exponerat barnet under graviditeten och strax efter födseln. Baserat på våra resultat som visade omfattande genförändringar i hjärnan och även hyperaktivitet hos vissa mödrar, skulle jag säga att det är inte säkert att vejpa under denna kritiska utvecklingstid som graviditeten innebär.” 

Får jag vejpa överallt?

Både ja och nej. Eftersom e-cigaretten inte är en cigarett så omfattas den inte av Sveriges rökförbud. Det är däremot upp till arbetsgivare samt butiksinnehavare och krögare huruvida de väljer att tillåta e-cigaretter eller ej i deras lokaler. Samtliga tåg och flygplan i Sverige har förbud mot e-cigaretter.

Stöter du på ett ställe som inte tillåter e-cigaretter får du gärna förklara för dem vad en e-cigarett är och varför den borde tillåtas på den aktuella platsen. Samma sak gäller för personer med tvivelaktiga åsikter kring e-cigaretter, då är det på sin plats att sakligt redogöra för motsatsen.

Kan jag sluta röka cigaretter med hjälp av e-cigaretter?

Det är väldigt individuellt, och vi får enligt lag hävda att det varken är möjligt eller inte möjligt. Vi rekommenderar att du pratar med folk på sociala medier, eller i din direkta omgivningar, och hör hur deras erfarenheter ser ut.

Kan jag sluta röka cigaretter med hjälp av e-cigaretter?

Vi kan dock konstatera att en e-cigarett inte har några cancerframkallande ämnen, tjära eller ger andrahandsrökning som skadar personer i din omgivning. En e-cigarett innehåller endast smakämnen, vatten och nikotin. Inga cancerogener, tjära eller annat skit.

Kontakta oss via e-post, chatt eller tele om du behöver hjälp att välja din första e-cigarett.