Sign in

Please enter your email below and we will send you a new password.

Sign in with

Other Login
Loading...

Lär dig mer om olika typer av mods, volt/watt och temperaturkontroll


Lär dig mer om olika typer av eciggmods, volt/watt och temperaturkontroll
En mod kan beskrivas som en avancerad låda som drivs av ett eller flera batterier och allokerar kraft till en clearomizer eller atomizer (RBA) som skruvas fast på moden. En mod kan se ut på flera olika vis men de klassiska typerna är boxmoddar och pennformade mods. De flesta moddar använder 1-3 batterier av typ 18650, men det finns även de som använder 18350 eller 26650-batterier, eller har inbyggda batterier. Vissa moddar laddas via micro-usb medan andra kräver separat laddare. De flesta moddar som släpps idag kan både reglera volt, watt och temperatur.

Sen har vi de oreglerade moddarna som kallas mekanisk mod som använder en RBA-tank där du snurrar coilen själv. En mekanisk mod har inget kretskort, inga inbyggda säkerhetsfunktioner och kan heller inte laddas via USB. Tack vare att all kraft allokeras direkt från batteriet till dess RBA-tank är denna typ av produkt något som endast lämpar sig för erfarna vejpare.


« Gå tillbaka till vanliga produktfrågor.

Vilka typer av mods finns det?

För att göra det enkelt kan vi säga att det finns 2 typer av mods: de reglerbara och de mekaniska.

Reglerbar mod:
En reglerbar mod låter dig kontrollera det mesta med hjälp av ett kretskort: volt, watt, temperaturkontroll och laddning via Micro-USB. En reglerbar mod är enkel att använda, har inbyggda säkerhetsfunktioner och kan visa all information du behöver på en inbyggd display. Alla reglerbara moddar kan reglera watt som låter dig ha full kontroll över kraften som allokeras från dina batterier till din tank, och i förlängningen coilen. En låg watt ger lite kraft till tanken medan en hög watt ger mycket kraft till tanken så att den kör hårdare och producerar mer smak och större mängd ånga.

Vissa reglerbara mods kan även, utöver watt, även kontrollera temperaturen, en egenskap som kallas TC och är en förkortning för engelskans Temperature Control. En mod med TC-egenskaper kommer markant spara både batteri och e-juice och minskar risken att få dry hits. Tänk på att du behöver använda en coil, eller tråd om du snurrar egna coils, som är kompatibel med temperaturkontroll, exempelvis Nickel (Ni), Titan (Ti) eller Stainless Steel (SS).

Köp reglerbara mods här


Mekanisk mod:
Den andra typen av mod är den mekaniska moden som är en mod helt utan elektronik. I och med att en mekmod inte innehåller någon elektronik avgörs dess effekt av ditt batteri, din tank samt framförallt vilken typ av coil du använder. En mekanisk mod är oftast tubformat och använder 1 x 18650-batteri, men det finns även boxmoddar som är mekaniska som nyttjar 2 x 18650-batterier. Eftersom det inte finns några inbyggda skydd i en mekanisk mod rekommenderar vi endast dem till avancerade användare. Det finns även något som kallas för hybridmod där moden har direkt kontakt med batteriet, detta är den typen cloud chasers använder, den mest avancerade och således även den farligaste (om du inte vet vad du pysslar med).

Köp mekaniska mods här

Vad innebär volt och watt?

Volt och watt är elektriska termer och där finns hur mycket som helst att lära sig. I denna artikel kommer vi dock inte gå på djupet utan endast konstatera att en mod som kan reglera volt och watt innebär att den kan reglera hur mycket kraft som allokeras från batteriet till din förångare som sitter på den. Genom att kunna reglera den utgående kraften kan du således påverka hur mycket tanken och dess coil arbetar, och då hur mycket smak och ånga som genereras.

Vad är volt och watt?

Tänk på att alla tanks har sina begränsningar, till exempel kommer aldrig en Nautilus Mini prestera bra över 15W, en Subtank Mini över 35W eller en TFV8 över 180W.

- Lär dig mer på Steam Engine om ohms lag.

Vad är temperaturkontroll, TC?

En mod som kan kontrollera temperaturen är en vanlig reglerbar mod som kan kontrollera watten, i tillägg kan de även reglera temperaturen som kallas temp control eller TC. En mod med TC-egenskaper är lite smartare och kan hjälpa dig spara batterier eftersom den allokerar kraft på ett smartare sätt. En smartare mod kan även reducera mängden e-juice som dras, och hjälpa dig undvika dry hits. Man måste alltid använda en specifik tråd avsedd för temperaturkontroll som Nickel (Ni), Titan (Ti) eller Stainless Steel (SS).

Kika gärna på denna videon för en mer detaljerad genomgång:
 

Mod mod startar inte, varför?

Din mod har en smart funktion som kallas ”5-click-on-off”. Det innebär att du kan stänga av din enhet genom att trycka fem gånger snabbt på knappen. Tryck sedan fem gånger igen så aktiveras moden. Denna funktion hjälper dig att undvika standby-läget som drar onödig ström, det förhindrar även ofrivillig aktivering i fickan eller resväskan.

Kan en mekanisk hybridmod vara en säkerhetsrisk?

Svar ja! En hybridmod är ENDAST för de som vet exakt vad de håller på med, absolut ingenting för nybörjare.

En hybridmod är en mod där en RDA (endast RDA) har direktkontakt med batteriet, istället för att först få kontakt med en 510-pin (justerbar, flytande etc). Mods som är hybrider är ofta kortare eftersom de inte behöver en top-cap med en 510-pin på sig. Däremot är de mycket farligare! Om du får kortslutning (short) i din atomizers coil kan många dåliga saker hända, exempelvis kan du inte stänga av avfyrningsmekanismen och batteriet kan inte ventilera sig vilket kan innebära en implosion. För att minska risken att något liknande ska hända behöver du en atomizer med en något längre 510-gängning, så pass lång att den inte sitter flush (alltså inte rakt på). Sitter den flush finns det större risk för kortslutning.

Skulle du få kortslutning så plockar du isär den omedelbar, ju längre du väntar desto varmare kommer moden att bli. Får du inte isär den så lägg den i ett område där inte människor, djur eller egendom finns i närheten ifall den skulle implodera. Får du en kortlutning är ditt batteri med största sannolikhet bränt, gör dig av med det och ersätt med ett nytt. Kontrollera också din mods gängor, då värmen kan förvrängt dem. Verkar allt okej så kan du använda den igen, hittar du minsta fel rekommenderar vi att du kastar den.

Rådfråga alltid någon som har erfarenhet av hybrid-mods!