Sign in

Please enter your email below and we will send you a new password.

Sign in with

Other Login
Loading...

Lär dig mer om e-juicer, shortfills och termer som PG/VG och lämpliga nikotinstyrkor


Lär dig mer om olika typer av eciggmods, volt/watt och temperaturkontroll
För att din e-cigarett ska kunna ge ifrån sig ånga behöver du en vätska lämplig för ändamålet. Det finns två typer av färdigblandade vätskor att välja på. E-juice är den termen många känner till, och det är kort och gott en vätska som är tänkt att användas precis som den är, antingen med eller utan nikotin. Shortfill är en nikotinfri e-juice där flaskan endast är fylld till 80%, med plats för att tillsätta en eller flera nikotinshots för att göra shortfillen nikotinbaserad.


« Gå tillbaka till vanliga produktfrågor.

Vad är e-juice/e-liquid och PG/VG?

E-juice består av smakessenser, basvätska och nikotin om det väljs. Basvätskan består i sin tur av olika stora procentandelar PG och VG.

Vad betyder PG/VG?
- PG är en förkortning för propylenglykol och står för ”throat hiten” i e-juicen, rivet i halsen.
- VG är en förkortning för vegetabiliskt glycerin och är den komponent som producerar ångan.

Tänk på att en tank som använder färdiga coils inte bör använda en e-juice med en VG högre än 70% pga dess trögflytande konsistens. Begränsningen handlar om att de flesta färdiga coils antingen inte kan ta in den trögflytande vätskan, eller hinner transportera e-juicen tillräckligt snabbt vilket medför bränd bomull. Det finns dock undantag, vissa clearomizers kan använda upp till 90% VG.

Vad är en nikotinshot?

En nikotinshot används ihop med en shortfill, som är en nikotinfri flaska e-juice. Nikotinfria flaskor regleras inte av TPD vilket innebär att det inte finns ett krav på 10ml, utan en nikotinfri e-juice får vara hur stora som helst. Om du t.ex. köper en 50ml flaska e-juice så kommer den i en 60ml stor flaska med plats for en nikotinshot.

En nikotinshot har 18/20mg nikotinstyrka och adderar du den till den nikotinfria e-juicen får du ungefär 3mg nikotinstyrka i hela flaskan. Nikotinshots är reglerade enligt TPD, finns i max 10ml, är 18/20mg starka, innehåller traditionellt nikotin eller nikotinsalt samt har en bas på antingen VG, PG eller VPG.

Under varje produkt finns en flik som heter "NIKOTINSHOT" som beskriver hur många nikotinshots som ger vilken nikotinstyrka.

Exempel för 50ml shortfill:
- Nikotinfritt: Tillsätt ingenting
- 1.5mg: 5ml nikotinshot + 5ml nikotinfri shot
- 3mg: 10ml nikotinshot

Hur länge räcker en flaska e-juice?

Det är en jättebra fråga som det inte finns något svar på..

Hur snabbt du förbrukar e-juice beror på en mängd olika saker:
- Vad för mod du använder
- Vad för clearomizer/atomizer du använder
- Vilka coils du använder
- Vad för e-juice du använder
- Din teknik
- Hur mycket du använder din e-cigarett

Men en tumregel är att ju mer avancerad setup du kör desto mer e-juice kommer du förbruka. Du skulle till exmpel utan problem gå igenom 10-15ml per dag om du kör de mest avancerade produkterna: Mekanisk mod eller 200w-mod + RDA + avancerad coil build. Medan om du kör en enklare modell och vejpar måttligt skulle 10ml räcka för dig en vecka.

Så svaret på frågan är: Det finns inget svar, det beror helt på vad du använder, och hur du använder det.

Vad är en shortfill?

Den nya Europeiska lagen TPD ställer en mängd krav på tillverkarna av e-juice, det är labbtester, registrering och en mängd andra saker som kostar otroligt mycket tid och pengar. Lagen reglerar dock inte nikotinfria e-juicer, så många företag släpper sina e-juicer nikotinfria i Europa (medan vissa säljer de med nikotin i 10ml TPD-godkända flaskor). En shortfill är alltså en flaska som inte är fylld till bredden, utan har utrymme för en så kallad nikotinshot som har en nikotinstyrka på 18-20mg. En shortfill kommer vanligen i 60ml stor flaska, med plats för 10ml nikotinshot.

Hur förvarar jag bäst min e-juice?

E-juice, både DIY och färdigblandad, förvaras bäst mörkt och svalt, inte kallt. Förvara inte e-juice i kylen eller frysen då kondens kommer skapas i vilket bakterier frodas!

Vilken nikotinstyrka bör jag välja?

Till de allra flesta nya startpaket rekommenderar vi max 70% VG (läs mer om VG här) och max 6mg nikotinstyrka, för en bra upplevelse och känsla. Nya e-cigaretter använder i regel sub ohm coils som har en kraftigare effekt än äldre enheter, vilket medför att du får i dig mer nikotin och behöver därför en lägre styrka. 

Detta gäller även om du uppgraderar från en äldre e-cigarett och har sedan tidigare e-juice med 12/18/24mg nikotin, då behöver du även komplettera med e-juice som har en lägre nikotinstyrka. Känner du däremot att du vill ha det starkare kan du absolut prova 12mg, eller ännu starkare.  Har du kommit upp i avancemanget så du kör med RBA så brukar en tumregel vara 3mg för RDA och 3/6mg för RTA & RDTA. 

Vilka smaker finns det?

Allt du kan tänka dig. Allt från krämiga custards till komplexa blandningar men också rena smaker. Du kan söka direkt på jordgubb, vanilj, tobak eller vad du vill. 

Eller använd filtreringen under varje kategori:
Filtrera dina e-juicer och shortfills